Τηλέφωνο:  (+30) 2310304598

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα από τη Gas Technic

Θέρμανση σπιτιού – Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα από τη Gas Technic​

Θέρμανση σπιτιού - Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα από τη Gas Technic

Το χειμώνα, το να παραμένετε ζεστά και άνετα στο σπίτι είναι προτεραιότητα. Ορισμένα σπίτια θα απαιτούν πιο ισχυρές λύσεις θέρμανσης από άλλα, αλλά ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων μας είναι να βρίσκουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της άνεσής μας και της διατήρησης του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε τις καλύτερες συμβουλές εξοικονόμησης χειμώνα και αποτελεσματικά κόλπα θέρμανσης ενώ παραμένετε όσο το δυνατόν πιο άνετα, συνεχίστε την ανάγνωση!

Το να διατηρείστε ζεστοί δεν αφορά μόνο την άνεση

Σε κανέναν δεν αρέσει να κρυώνει όταν χαλαρώνει στο σπίτι, αλλά διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την άνεσή σας.

Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές εσωτερικές θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους: Καταστάσεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως το κοινό κρυολόγημα, την αυξημένη ευαισθησία, την κατάθλιψη, το άγχος καθώς και αυξημένα κυκλοφορικά προβλήματα, όπως αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, μεταξύ άλλων. Πηγή: CSE.org.uk

Ένα κρύο σπίτι είναι επίσης εχθρός για τον εαυτό του. Καθώς προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κρύο αέρα έξω και τον ζεστό αέρα μέσα, αυτό δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για να ευδοκιμήσει η υγρασία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σπίτι και στα προσωπικά σας αντικείμενα.

Έτσι, με λόγους πέρα από την άνεσή σας για να διατηρήσετε το σπίτι σας ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η επόμενη ερώτηση είναι το «πώς μπορείτε να το κάνετε και ταυτόχρονα να κρατήσετε τους λογαριασμούς χαμηλούς;»

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα

Συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το κρύο μακριά και να διατηρήσετε χαμηλά το κόστος. Από πρακτικές ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα περισσότερα νοικοκυριά μέχρι εξειδικευμένες λύσεις της Hitachi, ακολουθούν οι συμβουλές μας για εξοικονόμηση ενέργειας για το χειμώνα.

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα από τη Gas Technic

Αξιοποιήστε στο έπακρο τις κουρτίνες και τα στόρια σας

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αφήστε το φως του ήλιου (και τη φυσική ζεστασιά που φέρνει) να μπει, ιδιαίτερα από τα παράθυρά σας που “βλέπουν” νότια. Κατά τη δύση του ηλίου κλείστε τις κουρτίνες και τα στόρια, ώστε τα παράθυρα να είναι καλύτερα μονωμένα και να σταματήσετε την απώλεια θερμότητας μέσω αυτών. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 10-25% της θερμότητας ενός σπιτιού χάνεται από τα παράθυρα.

Η θερμοκρασία 20-21ºC είναι αρκετή

Ένας βαθμός λιγότερος στο σπίτι μπορεί να κάνει δραματική διαφορά στον λογαριασμό θέρμανσης (μπορείτε να περιμένετε μείωση κόστους 3% ανά βαθμό λιγότερο σε ένα 24ωρο). Πολλοί άνθρωποι ρυθμίζουν τους θερμοστάτες τους γύρω στους 23ºC, αλλά, στην πραγματικότητα, 20ºC ή 21ºC αρκούν για να νιώθετε άνετα στο σπίτι, αν φοράτε μακρυμάνικα ρούχα. Στην πραγματικότητα είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία, όσο το δυνατόν χαμηλότερα, στο εύρος άνεσής σας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορείτε να χαμηλώσετε το θερμοστάτη γύρω στους 15ºC. Η καλύτερη επιλογή για μεγιστοποίηση της απόδοσης, είναι να έχετε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη διότι δεν χρειάζεστε θέρμανση όταν δεν είστε στο σπίτι.

Κλείνετε τις πόρτες

Μια κακή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη ενέργειας: Όταν βρίσκεστε στο σπίτι το χειμώνα, είναι καλύτερο να κλείνετε τις πόρτες των δωματίων που θερμαίνονται και εκείνων που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η διέλευση κρύου αέρα από τα άδεια δωμάτια και η επίδραση της θερμοκρασίας των άλλων. Επιπρόσθετα, εάν μπορείτε, να απενεργοποιήσετε ή να μειώσετε τη θέρμανση που παρέχεται σε άδεια δωμάτια. Είναι ένα συνηθισμένο και απλό λάθος, αλλά ένα λάθος που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται.

Σφραγίστε τυχόν διαρροές αέρα

Οι αποκλειστές ρεύματος (π.χ. φιδάκι που μπαίνει στη χαράδρα της πόρτας) με αφρό και ύφασμα σε παράθυρα και πόρτες εμποδίζουν τις διαρροές ψυχρού αέρα και τα ρεύματα που καταστρέφουν τις προσπάθειές σας. Στη συνέχεια, ίσως μία από τις πιο χρονοβόρες συμβουλές της λίστας μας, για ρωγμές και λοιπά σπασίματα χρησιμοποιήστε μονωτικό σφράγισης διαρροών σιλικόνης (σπρέι, πιστόλι) για να τα σφραγίσετε αποτελεσματικά. Θα εκπλαγείτε από το πόση θερμότητα χάνεται αλλά και από το πόσο εύκολο είναι να αποκλείσετε ανεπιθύμητες διαρροές.

Αποτρέψτε την απώλεια θερμότητας από το τζάκι σας

Εάν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι, μην αφήνετε ανοιχτό τον αποσβεστήρα του τζακιού σας: Είναι σαν να αφήνετε ανοιχτά διάπλατα ένα παράθυρο και θα αφήνετε ζεστό αέρα να βγαίνει και τον κρύο αέρα να μπαίνει μέσα.

Διατηρήστε τις πηγές θερμότητας χωρίς εμπόδια

Εάν έχετε κάποιο καναπέ ή ψηλό ντουλάπι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την πηγή θέρμανσης, σας προτείνουμε να μετακινήσετε τα έπιπλά σας για να μεγιστοποιήσετε την κατανομή της θερμότητας. Ακόμη και τα σπίτια με περιορισμένο χώρο μπορούν να επωφεληθούν από τη μετακίνηση των μεγάλων επίπλων τους λίγα εκατοστά μακριά, αφήνοντας χώρο για βελτιωμένη ροή αέρα.

Χρησιμοποιήστε χαλιά

Τα χαλιά απομονώνουν τα πόδια σας από το κρύο στο έδαφος. Επίσης, στο μπάνιο, αντί για μάλλινα χαλιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλιά από φυσικές ίνες (όπως από γιούτα ή σιζάλ) στο πάτωμα.

Διατηρήστε το σωστό επίπεδο υγρασίας

Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το σωστό επίπεδο υγρασίας στον αέρα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός και η θέρμανση ενός δωματίου μπορεί να εξατμίσει περαιτέρω την υγρασία. Αυτή η ξηρότητα μας κάνει να αισθανόμαστε τον αέρα πιο κρύο και τον εμποδίζει απ’ το να διατηρήσει τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι 30-40%.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένας καλός τρόπος για να ρυθμίσετε τα επίπεδα υγρασίας. Είναι επίσης χρήσιμο να κρατάτε μικρά μπολ με νερό κοντά στο σύστημα θέρμανσης.

Μετάβαση σε σύστημα αεροθερμικής θέρμανσης

Η αεροθερμία δεν είναι μόνο μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση θέρμανσης, αλλά θεωρείται επίσης μια νέα πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος.

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα από τη Gas Technic

Τι είναι η αεροθερμική τεχνολογία;

Η αεροθερμική τεχνολογία εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στον αέρα, μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε αέριο ή καύσιμο.

Τα αεροθερμικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη θέρμανση ή την ψύξη ενός δωματίου, όσο και για την παροχή ζεστού νερού.

Πώς λειτουργούν τα αεροθερμικά συστήματα;

Η αεροθερμία εξάγει τη θερμική ενέργεια από τον αέρα, φέρνοντας θερμότητα μέσα ή έξω από το σπίτι σας, όπως απαιτείται. Τα αεροθερμικά συστήματα χρησιμοποιούν κλειστό κύκλωμα με ψυκτικό αέριο. Η αύξηση της πίεσης του αέρα σε αυτό το αέριο θερμαίνει τον αέρα. Στη συνέχεια, η αντλία θερμότητας μεταφέρει αυτήν την ενέργεια εκεί που χρειάζεται, από έξω από το σπίτι σας προς το εσωτερικό του, θερμαίνοντάς το ή αντίστροφα, ψύχοντας το σπίτι σας, αφού αποβληθεί η θερμότητα και η πίεση μειωθεί στο κύκλωμα.

Αυτό λειτουργεί γιατί ακόμη και ο κρύος αέρας έχει «θερμότητα» (θερμική ενέργεια) μέσα του. Στην πορεία, οι αεροθερμικές συσκευές δημιουργούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρησιμοποιούν: αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Ποια είναι τα οφέλη των συστημάτων αεροθερμικής θέρμανσης;

Τα αεροθερμικά συστήματα παρέχουν μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού:

Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Αν και η εγκατάσταση είναι πιο ακριβή από ό,τι στον παραδοσιακό εξοπλισμό, είναι φθηνότερο στη χρήση, καθώς απαιτούν λιγότερη ενέργεια (σύστημα χαμηλής κατανάλωσης).

Είναι πιο ασφαλή αφού δεν χρησιμοποιούν καύσιμα.

Είναι ευέλικτα συστήματα, ικανά να παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό καθώς και κλιματισμό.

Μπορούν να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα καλοριφέρ χαμηλής θερμοκρασίας, fan coils ή ενδοδαπέδια θέρμανση.

Είναι συμπαγείς και εύκολο να εγκατασταθούν.

Αλλάζουν τη θερμοκρασία χωρίς να τροποποιούν τα επίπεδα υγρασίας, επηρεάζοντας έτσι θετικά την ποιότητα του αέρα και τη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Οι αντλίες θερμότητας Yutaki S της Hitachi είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αεροθερμικής τεχνολογίας στα καλύτερά της. Παρέχουν άνεση όλο το χρόνο, προσδίδοντας θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, με μεγάλο εύρος λειτουργίας, από 20ºC έως 46ºC.

Εκτός από τη μειωμένη χρήση ενέργειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα, είναι επίσης συμβατό με ηλιακούς συλλέκτες για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία. Η αντλία θερμότητας Hitachi Yutaki S διαθέτει επίσης τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας για να διαλέξετε, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως βολεύει στον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας.

Οι χρήστες αντλιών θερμότητας Hitachi επωφελούνται μέσω των αντλιών θερμότητας, από μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν την άνεση και το «κόστος» του χειμώνα. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προϊόντα Hitachi και τις λύσεις μας που θα βοηθήσουν ώστε η άνεσή σας να κοστίζει λιγότερο, ανακαλύψτε τα εδώ.

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να μειώσετε τα κόστη. Έχετε κάποιες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για χειμερινή άνεση που θα προσθέτατε στη λίστα μας;

Το σύνολο του περιεχομένου της ιστοσελίδας www.gastechnic.gr, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά και όχι περιοριστικά των κειμένων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων, αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και διέπεται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα και αναφερόμενα πνευματικά δικαιώματα τρίτων, συνεργατών και φορέων.

Συνεπώς απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει, εξ ολοκλήρου ή περιληπτικά, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, έκθεση, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή του πρωτοτύπου ή αντιτύπων αυτού, έκδοση, εκτέλεση, μεταφόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση, διασκευή ή η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο προσαρμογή του, η παρουσίαση δημοσίως ή ιδιωτικώς του περιεχομένου της παρούσας ιστοσελίδας, χωρίς την προηγούμενη ρητή έγγραφη συναίνεση της GAS TECHNIC Ι.Κ.Ε., δικαιούχου της ιστοσελίδας www.gastechnic.gr.

Hitachi x Gas Technic Footer